Speksteenkachels: unieke warmtebronnen

Een mooie uitstraling en een ongekende warmteafgifte: speksteenkachels hebben alles mee. Dat komt door de bijzondere samenstelling van deze steensoort: talk voor de looks, magnesium voor het rendement. Speksteenkachels nemen snel de warmte van vuur op en geven het vervolgens weer langzaam en gelijkmatig af aan de omliggende ruimte. Dat maakt ze zeer geschikt als duurzame verwarmingsbron.

Accumulerende speksteenkachels:

Deze speksteenkachels slaan de warmte van een vuur uiterst efficiënt op. Soms geven ze een dag nadat het vuur gedoofd is nog warmte af.

Antieke spekteenkachels:

Speksteenkachels worden al meer dan honderd jaar ontwikkeld. En ze gaan zelfs nog langer mee. Antieke speksteenkachels hebben vaak een wat loggere vorm dan modernere uitvoeringen.

Doorkijk speksteenkachels:

Deze speksteenkachels hebben een ruit aan de voor- en achterzijde van de kachel. Daarom worden ze ook wel tunnelkachel genoemd. Zo heeft iedereen een perfect uitzicht op het vlammenspel.

Half-massieve speksteenkachels:

Deze kachels hebben wanden van speksteen, die geplaatst worden in een gietijzeren frame. Daardoor zijn ze zeer stabiel en toch niet zo zwaar als massieve speksteenkachels.

Kachels met speksteenbekleding:

Dit zijn in feite metalen kachels met een speksteenjasje aan de buitenkant. Daardoor ontstaat wat extra nastraling en de karakteristieke zachte warmteafgifte van speksteen.

Keuken speksteenkachels:

Deze speksteenkachels zijn speciaal ontworpen en ontwikkeld voor gebruik in de oven. Dat zie je terug in de handzame formaten, maar ook in de aanwezigheid van een oventje of fornuis.

Massieve speksteenkachels:

Massieve speksteenkachels hebben wat spaarzame metalen elementen, maar zijn voornamelijk uit speksteen opgebouwd. Ze hebben dan ook een groot warmte-accumulerend effect.

Oven speksteenkachels:

Deze speksteenkachels hebben een geïntegreerde bakoven. Daardoor is het mogelijk om de sfeer van een hout of gasvuur om te zetten in knapperige baksels.

Tegelkachels uit speksteen:

Misleidende benaming voor warmte-accumulerende speksteenkachels. Tegelkachels zijn namelijk niet uit speksteen opgebouwd, maar uit gebakken kleisteen en ceramische tegels.